Gode råd til stuens indretning

Stuen er et centralt rum i din bolig. Det er her, hvor vi slapper af, læser en god bog, ser tv og nyder samvær sammen med familie og venner. Indretning af stuen skal derfor være et afslappende og hyggeligt rum at være i. Det er vigtigt at finde en balance mellem, hvad der er komfortabelt og praktisk, og hvad den på den anden side er flot, lækkert og stilfuldt.

Du kan her finde inspiration til, hvordan du indretter din stue, så du få mest ud af rummet.

Planlæg indretning af stuen

Når du skal planlægge indretning af din stue, er det en god idé at finde ud af, hvordan du ønsker, at den skal bruges. Har du små børn, kan det være smart at indrette en del af stuen, så det også kan fungere som et legeområde for børnene, når de tager legetøj med op i stuen, eller måske vælger du at indrette et separat hjørne i din stue indretning, hvor der står legetøj.

Har du hjemmearbejdsplads eller ofte arbejder hjemmefra, kan en mindre kontorplads i stuen gøre det nemmere for dig at være sammen med børnene -også selvom du arbejder.

Er du studerende og bor i en lille lejlighed, kan det være mere praktisk for dig at have en mindre sofagruppe og et større bord, som du derved både kan bruge som spisebord og som arbejdsplads.

Når du først har fundet ud af, hvordan du ønsker at bruge rummet, handler det om at udnytte rummets potentiale fuldt ud. Skal du indrette en lille stue, har du måske kun plads til en mindre sofagruppe, mens en stor stue kan rumme både en større sofagruppe samt spiseplads. Stuen er ofte et gennemgangsrum til hjemmets øvrige rum, det er derfor en god ide at tænke over, hvor du placerer møblerne i stuen i forhold til, at det skal være let at komme omkring og bevæge sig i rummet.

Placer møblerne så der er fri adgang til vinduer og døre, og vær opmærksom på hvordan lyset falder ind på forskellige tidspunkter på dagen. På den måde får du mest ud af dagslyset, uden at du bliver generet af det, som for eksempel når du ser tv.

Vælg de bedste materialer og tekstiler til stuen

Når du skal i gang med indretning af stuen, bør du tænke over valg og sammensætning af materialer som for eksempel gulve, lofter, vægge, møbler, tekstiler og tæpper. Ved at kombinere de rigtige materialer og farver, kan dette være med til både at gøre rummet mere spændende og hyggeligt. Derefter bør du tage højde for om de materialer, som du godt kunne tænke dig, om de reelt er praktiske, når det kommer til stykket.

For eksempel er det en god ide, når du skal vælge tekstiler til sofaen at undersøge slidstyrke og egenskaber. Det samme gælder, når du skal vælge spisebord og sofabord. Et massivt bord i træ ser superflot ud, men det kan være meget krævende at vedligeholde. Det er derfor måske ikke den bedste løsning, hvis du har små børn. Derimod kræver et bord med en overflade i laminat ikke så meget vedligeholdelse.

Materialer til stuen kan derudover være med til at skabe forskellige udtryk i din indretning. Træ og naturlige materialer har en hyggelig og varm effekt på rummet, hvorimod overflader af metal og i hvid højglans skaber et mere moderne og køligt rum.

Noget af det vigtigste, du kan gøre i forhold til indretning af stuen, er at finde en balance mellem, hvad der passer ind i din indretning på en flot og stilfuld måde, og hvad der på den anden side er mest praktisk for dig og din familie.

Hvilke farver fungerer bedst i stuen?

Farver og dekorationer kan gøre en stor forskel for stuens udtryk og karakter. Farver påvirker ikke bare vores humør, de kan også få et rum til at virke større eller mindre, end det i virkeligheden er. Maler du for eksempel endevæggen i stuen en mørkere farve end de øvrige vægge, kan det få rummet til at virke kortere.

Mange vælger at male stuen i lyse nuancer, da det får rummet til at virke større. Desværre glemmer mange at skabe kontraster, hvilket resulterer i, at stuen virker stor og lys, men samtidig også tom og kedelig. Du behøver dog ikke at male din stues vægge i kraftige farver for at skabe kontraster, du kan med fordel vælge farverige tekstiler, møbler og accessories, som du kan udskifte efter behov. Det er trods alt ikke så besværligt, som hvis du skal i gang med malerpenslen.

Farvernes nuancer skifter udseende afhængig af dagslys og kunstigt lys. En farve der måske er smuk i sollys, er måske ikke lige så pæn i kunstigt lys. Du bør derfor kigge på lysindfaldet i din stue, når du skal vælge farve til væggen, møbler, tekstiler og accessories. Vigtigst af alt er dog, at du vælger netop de farver til din stue indretning, som du bedst kan lide. Hvis du foretrækker stærke og livlige farver, er der ikke meget sjovt, hvis stuen kun er holdt i hvide og grå nuancer. Vælg derfor de farver som du bedst kan lide og sammensæt dem, så de danner en smuk helhed.

Gode lyskilder i stuen

Vil du have et godt lys i stuen, så bør du planlægge din indretning af stuens lamper og lyskilder alt efter rummets funktioner, samt hvilken stemning du gerne vil opnå i stuen. Der findes et hav af flotte lamper på markedet. Det er derfor en god ide at tage højde for, hvilket materiale lampen er lavet af, lige såvel som lampens egenskaber. Skal du bruge en lampe til læsning, leg eller blot som hyggebelysning. Ens for alle lamper er, at det skal give et lysindfald til det, som er lampens formål.

Generelt er det godt at kunne dæmpe dine lyskilder, både fordi det giver en hyggeligere belysning, men også fordi det er mere skånsomt for miljøet. Ved at benytte flere forskellige lamper, kan du skabe en fin belysning i stuen.

Hvis du vil skabe en bestemt stemning i stuen, er det afgørende, at du tænker over belysningen. Med den rette belysning kan du faktisk påvirke humøret på dig selv og dine gæster.

Nogle lamper lyser kun i en retning, hvor andre lamper kan lyse et helt rum op. Ved at kombinere forskellige lyskilder kan du få den rette stemning i din stue.

Møbler der passer til stuens funktion

Møblerne i stuen er altafgørende for stemningen i rummet. Det er derfor vigtigt, at du gør dig nogle tanker om, hvordan du kommer til med at benytte sofa, bord og stole, samt hvilket udtryk du ønsker, at din stue skal have, inden du vælger møbler til dit hjem.

Sofaen er som regel centralt placeret i forhold til rummets indretning. Nogle sofaer er designet til at bidrage til en oprejst siddende stilling, mens andre er så bløde, at de får én til at falde helt tilbage og frister til en liggende stilling.

Hvis du ønsker et sofaområde, der fungerer som et hyggehjørne, hvor du kan sidde og læse en god bog eller nyde en kop kaffe sammen med familie og venner, er sofaen med oprejst stilling nok det mest oplagte valg af sofa. Hvis sofaen derimod skal passe til hele familien, hvor både børn og voksne kan være samlet, så er den store flydersofa en bedre løsning.

Stuen er det centrale samlingspunkt i dit hjem. Det er her vi slapper af efter en måske stresset arbejdsdag, læser en god bog, ser tv eller er sammen med familie og venner. Stue indretningen skal derfor afspejle en hyggelig og afslappende atmosfære. Vigtigt af alt er, at du indretter din stue efter dine personlige ønsker og behov.

Related Articles

Mest populære

Seneste artikler