Bålfade til haven – 10 hyggelige fade til bålstedet

Et hyggeligt bålfad til haven er lige noget for dig, der elsker at tilbringe de lyse og lune sommeraftener ude sammen med familie og venner. Det er her vi laver snobrød, rister skumfiduser eller bare sidder rundt om og hygger i flammernes skær.

Dog hører bålfadet sig ikke kun sommeren til. Du kan også bruge det om vinteren og resten af året, og netop derfor er du ikke begrænset af kun at lave bål om sommeren.

Vi har i denne artikel samlet 10 forskellige bålfade til haven, som alle har til formål at skabe en hyggelig stemning. Læs med her og find det bålfad, som vil passe bedst til dig og din families behov.

Bon-fire bålfad cone

Bon-fire bålfad cone

Er du på udkig efter et simpelt og funktionelt bålfad, så er Bon-fire Cone en god løsning for dig. Bålfadet er flot og dekorativ, som med fordel kan fyldes med sand, jord eller andet ikke brandbart for en mere autentisk følelse af lejrbål.

Bålfadet har en god kant hele vejen rundt, som derved nemt kan understøtte snobrødspinde og lignende. Derudover passer dette bålfad til Bon-fires tilbehør. Ved køb af det passende tilbehør har du mulighed for at anvende Cone bålfad til at lave mad over bål.

 • Materiale: Stål
 • Mål: H49 cm. D77 cm.

House Doctor bålfad hotpot

House Doctor bålfad i sort jern

Dette smukke bålfad fra House Doctor har en aftagelig skål, så aske og andre rester nemt kan tømmes. Bålfadet har en smuk og ujævn overflade, hvilket er en del at designet og som med tiden vil få et smukt patina udtryk i form af overfladerust.

De tre slanke ben løfter bålfadet op over underlaget, hvilket betyder, at du kan have bålfadet til at stå på terrassebrædderne, uden at de tager skade fra de varme flammer.

Elsker du rustikt dansk design, er dette bålfad helt sikkert noget for dig.

 • Materiale: Jern
 • Mål: H62 cm. D55 cm.

Ib Laursen bålsted

Ib Laursen bålsted

Bålfadet fra Ib Laursen er udformet i et cirkulært og rustikt design, som kun bliver pænere med tiden. Skålen holdes oppe af et stativ med 3 ben, hvilket sikrer en god stabilitet. Bålfadet er fremstillet i sort støbejern i højeste kvalitet, og du er derved sikret et bålfad, som du kan have glæde af i mange år, hvis du husker at pleje det korrekt. De gode materialer gør, at du kan holde bålfadet varmt i mange timer ad gangen.

Bålfadet har desuden kant hele vejen rundt, hvilket gør det optimalt at benytte til at bage snobrød over. Dette gør især bålfadet god til de hyggelige sommeraftener på terrassen.

 • Materiale: Støbejern
 • Mål: H32 cm. D66 cm.

Bon-fire bålstativ – Ø80

Bon-fire bålstativ

Med dette solide og stabile Bon-Fire bålfad er du sikret bålhygge til de hyggelige sommeraftener og lune efterårsdage i haven eller på terrassen. Bålfadet er designet til at passe ind i alle haver, uden at det tiltrækker al for meget opmærksomhed. Den store omkreds gør, at I kan sidde mange rundt om flammerne.

Ønsker du at opgradere dit bålfad, så har Bon-fire et basissæt, der indeholder både en gryde, en rist og et stativ, så du nemt kan lave mad over bål.

 • Materiale: Stål
 • Mål: H30 cm. D80 cm.

Fire pit bålfad Montana

Fire pit bålfad Montana

Med dette flotte og stilsikre Fire pit Montana bålfad får du nærmest en udendørs pejs på terrassen. Det simple og funktionelle design giver dig mulighed for at opbevare brænde under selve bålfadet. Bålfadet er med sine tre ben stabilt og kan placeres ovenpå alle udendørsflader, så du behøver derfor ikke bekymre dig, om det vælter eller ej. Dette er også med til at gøre bålfadet ekstra sikkert for børnefamilier.

Ønsker du at bruge bålfadet til andet end bare varme og hygge, så kan du også vælge at sætte en rist over og på den måde bruge det som udekøkken.

 • Materiale: Stål
 • Mål: H45 cm. D60,70,80 cm. (findes i 3 størrelser).

Firepit bowl fra Greenhand – Ø70

Firepit bowl fra Greenhand - Ø70

Ønsker du et bålfad, som du kan bruge på din træterrasse, så er denne Greenhand model måske lige noget for dig.

Bålfadet er sort og lavet i metal, hvilket betyder, at det er utrolig holdbart. Fadet er perfekt til at bage snobrød eller riste skumfiduser, så det er helt sikkert et oplagt valg af bålfad til børnefamilier.

Derudover er det også muligt at tilkøbe en rist, så der kan laves andet mad over bål. De tre solide ben gør, at bålfadet står godt fast på jorden.

 • Materiale: Stål
 • Mål: H28 cm. D70 cm.

Chic Antique bålkurv

Dette håndlavede bålfad på fødder er et unika produkt, der passer perfekt til terrassen og til de hyggelige eftermiddage i haven.

Skab hygge for både børn og voksne ved at lave snobrød, popcorn, skumfiduser, pølser eller bare nye flammernes skær fra det smukke bålfad.

 • Materiale: Jern
 • Mål: H35 cm. D52 cm.

Esschert Design bålfad

rustik rust jern bålfad

Designet på dette bålfad er rustikt og enkelt. Selve konstruktionen er moderne og nytænkende og er ikke mindst flot at se på.

Bålfadet har en perfekt størrelse, så den vil passe ind i stort set alle haver og på mange forskellige typer terrasser. Med sit rustfarvede look og i et materiale af råjern er der ikke meget vedligeholdelse af bålfadet, da det stort set kan passe sig selv, og kun bliver pænere med tiden.

Det firkantede bålfad giver dig, foruden at betragte de fascinerende flammer, mulighed for at lave mad over bål. Med dette bålfad fra Esschert Design vil du altså få en moderne og innovativ tilføjelse til din have og din terrasse, samtidig med at du får et nyt samlingspunkt for familien, når der skal hygges udenfor.

 • Materiale: Råjern
 • Mål: H38,5 cm. D49 cm.

Esschert Design bålsted kugle med blomstermønster

bålsted kugle med blomstermønster

Dette eksklusive bålfad fra Esschert Design har med sin form og blomstermønster et helt unikt udseende.

Bålfadet består af to dele – et fad og et dertilhørende låg. Både bålfadet og låget er lavet af metal og har en rustrød farve. Særligt låget giver fadet et unikt og rustikt look. Låget er nemlig lavet med et flot blomstermønster ved hjælp af en særlig laserteknik. Når du tænder op, med låget på, vil det altså lyse ud, så skyggerne danner et fint mønster med blomster og sommerfugle.

Det kugleformede bålfad har en god holdbarhed. Også selvom det står udenfor og vil blive udsat for lidt af hvert, vil det kunne holde i mange år.

 • Materiale: Stål
 • Mål: H66 cm. D58 cm.

Redfire bålkurv Kester

Redfire bålkurv Kester

Med dette imponerende Redfire Kester bålfad i din udendørsindretning, får du noget helt særligt. Bålfadet er ikke bare en praktisk varmekilde men også et stykke design, der skiller sig ud fra de almindelige og traditionelle bålfade. Det dekorative design vil pryde enhver terrasseindretning eller loungeområde.

Dette bålfad er en god investering, uanset om du skal holde varmen eller ønsker et ekstra element i din indretning udenfor. Lad det være aftenens samlingspunkt og nyd de flotte flammer fra gitterstrukturen i sikker og behagelig afstand på en lun sommer- eller efterårsaften. Et godt bålfad til dig der ønsker at opløfte indretningen på terrassen.

 • Materiale: Stål
 • Mål: H41,5 cm. D55 cm.

Få varme og hygge i haven

Her i Danmark elsker vi sommeren og de lune aftener, hvor vi kan sidde ude og nyde det. Hvis det så er rundt om et bålfad eller et bålsted i haven, bliver det bare endnu bedre.

Der findes næsten ikke noget bedre end at hygge en lun sommeraften med et brændende bål. Et bålsted indbyder til hyggelige timer, sammen med dem du har kær, og der er efterhånden flere og flere, der har de populære bålfade i haven som en del af deres udendørs indretning.

Et bålfad vil ikke kun pryde haven eller terrassen. Den vil også holde dig og dine gæster varme, og skabe masser af hygge, mens I sidder rundt om det og nyder et glas vin. Samtidig gør bålfadet det let at lave skumfiduser, snobrod og mad over bål, som ikke mindst familiens yngste vil elske. Et bålfad i haven vil hurtigt blive familiens udendørs samlingspunkt, så snart vejret er til det.

Hvilken type bålfad skal jeg vælge?

type bålfad

Selvom det kan være fristende at vælge det første og det bedste bålfad, så snart de første solstråler rammer landet, kan det være en god idé at bruge lidt tid på at vælge den rette model, som passer bedst til dig. Der kan nemlig være stor forskel på de mange modeller, som der er på markedet, og det er derfor vigtigt, at du finder den model og type, der passer bedst til din livsstil og dine behov.

For at gøre beslutningsprocessen lidt nemmere kan du med fordel stille dig selv følgende spørgsmål, inden du går ud og investerer i et bålfad til haven:

1. Hvad skal bålfadet primært bruges til?

Ønsker du et hyggeligt bålfad, der kan varme og skabe flamme stemning, kan du stort set vælge frit mellem alle de mange modeller. Dog kan det stadig være en god idé at finde en, som reflekterer varme effektivt. Ønsker du derimod et bålfad, der også kan bruges som grill, bør du vælge en model, hvor der medfølger en rist. Du skal også tænke over, hvor stort bålfadet skal være, alt efter om det skal bruges til større forsamlinger eller til ren hygge derhjemme sammen med familien.

2. Hvor skal bålfadet stå?

Du bør også overveje, hvor bålfadet skal bruges. Skal du bare bruge det i haven eller på terrassen, kan du nemt vælge en mindre model, og måske endda fokusere mere på det æstetiske udtryk. Vil du derimod kunne transportere det med i sommerhus, hjem til venner eller på stranden, bør du vælge en model, som ikke vejer særlig meget og er nem at transportere.

3. Hvad er dit budget til køb af bålfad?

Bålfade til haven findes i alle prisklasser. Du bør derfor overveje, inden du går ud og investerer, hvor meget du er villig til at bruge. Prøv og find den model, der indeholder de vigtigste funktioner for dig i forhold til dit budget. Du kan med fordel købe dit bålfad på nettet for at spare penge.

Hvilke typer bålfade til haven findes der?

Der findes i dag rigtig mange forskellige slags bålfade til haven, da vi danskerne for alvor har taget denne havetendens til os. Du kan finde runde, firkantede, høje og lave bålfade alt efter, hvilken stil du går efter.

Når det gælder køb af bålfad til haven, kan du også vælge mellem mange forskellige materialer. De mest populære valg er et bålfad i støbejern eller et bålfad i stål. Der findes et stort udvalg i begge materialer, og det er derfor op til dig at vurdere, hvad der passer bedst ind i din have og til dine behov.

Bålfad i støbejern

Et bålfad i støbejern er meget robust og har et råt udtryk, der bliver forstærket i takt med, at det bliver brugt. Med tiden vil støbejern nemlig ruste, og selvom det kan lyde frustrerende, får bålfadet på grund af rusten et flot patina look.

Når det kommer til vedligehold, er bålfade i støbejern ikke så krævende, men du kan med fordel rengøre den med en stålbørste et par gange om året.

Kendetegn ved bålfad i støbejern:

 1. Robust
 2. Råt og rent look
 3. Skal helst opbevares i tørvejr
 4. Ikke rustfri
 5. Får med tiden flot patina
 6. Rengøres med en stålbørste

Bålfad i stål

Hvis du ikke vil have et bålfad i støbejern, skal du i stedet vælge et i stål. Disse fås både i rustfrit stål og i overfladebehandlet stål. Når det kommer til holdbarhed, så har et bålfad i rustfrit stål som udgangspunkt en længere levetid end et i overfladebehandlet stål. Dette skyldes, at det overfladebehandlede stål kan få ridser, som rusten kan bide sig fast i. Bålfade i stål har en længere holdbarhed end bålfade i støbejern, og de kræver heller ikke det samme vedligehold. Dog får de heller ikke det samme rå look som støbejernsfadene. Et bålfad i jern vejer ikke nær så meget som et i støbejern. Hvis du allerede nu ved, at du kommer til at flytte rundt på dit bålfad, kan det være en fordel ikke at vælge en model i støbejern.

Kendetegn ved bålfad i stål:

 1. Intet vedligehold
 2. Enkel og dekorativ
 3. God holdbarhed
 4. Letvægts model
 5. Rustfri eller overfladebehandlet stål

Indret et loungeområde med et hyggeligt bålsted

loungeområde med et hyggeligt bålsted

En af tidens helt store tendenser, som kun bliver større og større, er at trække indendørslivet udenfor. Mange har fået øjnene op for, at terrassen og haven er et sted, hvor man kan hygge sig sammen med familie og venner, og det er dermed nogle værdifulde kvadratmeter for hjemmet.

Terrassen og haven er et oplagt sted til luksus og hygge, når vejret tillader det, og med et bålfad er aftenhyggen garanteret. Lad bålfadet være med til at skabe et loungeområde med stole, sofaer og andre møbler, der egner sig til udendørs brug. Tilføj et par fine lyskæder og nogle udendørsplanter, så har du et perfekt loungeområde til sommerens hyggelige aftener.

Skab hygge med et bålsted i haven og andre steder

Bålfade er ikke kun beregnet til at skabe hyggelig bålstemning i haven, på terrassen eller på græsplænen derhjemme. En fordel ved nogle af de mange modeller er, at de er nemme at flytte rundt på. Dette gør sig gældende, hvis du vælger et bålfad i stål. Et i støbejern er noget tungere og dermed ikke så handy og flytte rundt på. Ønsker du derfor et bålfad i haven, som du kan flytte rundt på, skal du vælge en model i stål.

Med et bålfad der er nem at flytte rundt på, har du også mulighed for at tage den med dig rundt som for eksempel, hvis du skal i sommerhus eller på stranden. Det kan også være, hvis du bor i en lejlighed uden have, så er et transportabelt bålfad det rette valg for dig. Med det rette bålfad er der mange muligheder, og der er derfor ingen grund til at begrænse sig.

Video: Sikkert bål i haven

OBS: Videoen tilhører Jem & Fix

Regler for brug af bålfade i haven

Uanset om du allerede har et bålfad, eller du påtænker at anskaffe dig et, så er der nogle regler, som Beredskabsstyrelsen har lavet. Disse skal du være særligt opmærksom på.

 1. Placer bålfadet mindst 10 meter fra bygninger. Har du huse med stråtag i nærheden, så skal bålfadet placeres mindst 15 meter fra disse huse.
 2. Har du nåletræsbevoksning i haven eller i nærheden af, hvor du vil placere dit bålfad, så er minimumsafstanden 15 meter. Det samme gør sig gældende ved marker og lignende.
 3. Afstanden på de 15 meter gælder også for letantændelige og brandfarlige stoffer.
 4. Hold øje med vinden! Ligger vindhastigheden mellem 5,5 og 10,7 m/s, så skal afstanden fordobles i den retning, som vinden blæser.
 5. Overstiger vindhastigheden 10,7 m/s, så er det ikke tilladt at lave bål i et bålfad i haven. Hvis du allerede har tændt for bålet, skal du slukke det hurtigst muligt.

Related Articles

Mest populære

Seneste artikler